Циклони – засоби очищення атмосферного повітря від шкідливих домішок
39

Розмір СЗЗ до границі житлової забудови варто встановлювати:

для підприємств із технологічними процесами, що є джерелами забруднення атмосферного повітря - безпосередньо від джерела забруднення (труби, шахти, аераційні ліхтарі будинків, місця навантаження - розвантаження сировини);

для підприємств із технологічними процесами, що є джерелами шуму, вібрації, електромагнітних хвиль, радіочастот - від будинків, споруд і площадок, де встановлене це устаткування;

для електростанцій, котелень - від димарів.

Поблизу підприємств із більшою кількістю викидів шкідливих речовин санітарно-захисна зона формується у вигляді аеродинамічної системи, що складає із зелених захисних смуг і відкритих просторів між ними. Смуги доцільно розміщати під кутом 80—90° до основного напрямку вітру. При цьому зона провітрюється по численних каналах у горизонтальному напрямку. Завихрення повітря за смугами сприяє утворенню висхідних потоків і розсіюванню викидів у найбільш високих шарах атмосфери. Одночасно захисні смуги й газонні покриття затримують пил і аерозолі, поглинають шкідливі гази.

При знаходженні промислового підприємства усередині жилою забудови й неможливості забезпечити дотримання розмірів СЗЗ відповідно до нормативів необхідно забезпечити ступінь очищення пилогазових викидів до рівня ГДК на межі підприємства.

Отримані з розрахунку розміри СЗЗ повинні уточнюватися для різних напрямків вітру залежно від результатів розрахунку забруднення атмосфери й середньорічної розу вітрів району розташування підприємства по формулі:

де l − розрахунковий розмір СЗЗ, м;