Циклони – засоби очищення атмосферного повітря від шкідливих домішок
47

Найпростішими установками для вловлювання крупнодисперсного пилу, що працюють за принципом гравітаційного осадження, є пилоосаджуючі камери. Вони використаються як перший щабель очищення газів для вловлювання найбільш великих часток (30-100 мкм), дозволяють уникнути осадження пилу в газоходах і знижують навантаження на наступні ланки очищення.

Будова і принцип дії пилоосаджуючої камери показані на рис. 3.1. Ступінь очищення залежить від часу перебування часток у камері. Частки, що рухаються в газовому потоці, опускаються під дією сили тяжіння на дно бункера. Швидкість газового потоку в пилоосаджуючій камері не повинна викликати віднесення осілих часток пилу. Залежно від щільності, форми й розміру часток вона становить 1,7−7,0 м/с.

2

1 - вхідний патрубок;

2 - корпус;

3 - вихідний патрубок;

4 - бункери для пилу

 

Рис. 3.1. Пилоосаджуюча камера:

 

До числа сухих інерційних пиловловлювачів відносяться жалюзійні, вентиляторні й радіальні пиловловлювачі. Вони ефективно вловлюють частки розміром від 20-30 мкм. Більш тонке очищення від пилу забезпечується за допомогою циклонів. Циклон - один із широко розповсюджених пиловловлюючих апаратів, призначений для вловлювання часток розміром 5-20 мкм і більше.

Будова і принцип дії циклона показані на рис. 3.2