Циклони – засоби очищення атмосферного повітря від шкідливих домішок
49

Пористі перегородки можуть являти собою тканини, папір, волокнисті матеріали, кераміку, металеві сітки, зернисті шари.

На відміну від апаратів інерційного очищення фільтри можуть із достатньою ефективністю затримувати частки будь-якого розміру. Найбільше доцільно використати фільтри для вловлювання часток пилу розміром менше 5 мкм.

Швидкість процесу фільтрації визначається перепадом тиску на пористій перегородці. У міру нагромадження на фільтрі часток пилу швидкість проходження газу поступово знижується. Перегородку необхідно періодично піддавати регенерації шляхом звільнення від уловленого пилу. Це істотно ускладнює експлуатацію фільтрів.

Ступінь очищення газу у фільтрі залежить від пористості фільтруючого матеріалу, товщини фільтруючого шару, об'єму фільтрувального матеріалу в одиниці об'єму фільтра й сумарного коефіцієнта захвату частки пилу фільтруючим волокном, величина якого у свою чергу залежить від механізму процесу фільтрації.

Тканинні фільтри призначені для очищення від твердих часток газів, що відходять від плавильних печей підприємств чорної й кольорової металургії, печей випалу в скляній і керамічній промисловості й котельних. Як фільтруючий матеріал застосовують бельтинг, лавсан, капрон і ін. Найбільш розповсюдженим типом тканинного фільтра є рукавний фільтр (рис.3.3).

1 − вхід запиленого газу;

2 − рукава;

3 − корпус фільтра;

4 − повітрохід очищеного газу;

5 − повітрохід продувного повітря;

6 − механізм струшування;

7 − клапани;

8 − бункер для збору пилу

 

 

 

Рис. 3.3. Рукавний фільтр