Циклони – засоби очищення атмосферного повітря від шкідливих домішок
51

Зернисті фільтри застосовуються при очищенні газів з високими температурами (до 500−800° С) в умовах агресивного середовища при різких змінах тиску й температури. Вони являють собою ємність, заповнену фільтруючим матеріалом, у якості якого можуть бути застосовані пісок, щебені, шлаки, обпилювання, крихта руди, вугілля, графіту, пластмас і ін. Як фільтруючий шар у зернистих фільтрах використаються насипні матеріали.

Зернисті фільтри застосовуються для вловлювання пилу, що злипається й абразивного пилу у тих випадках, коли утруднене застосування апаратів іншого типу. У деяких випадках у зернистих фільтрах можливе повернення фільтруючого шару в технологічний процес, якщо як зерна використовується вихідна сировина (частки вугілля, використовувані як зерна фільтра при очищенні повітря від вугільного пилу, можна повертати в топку печі).

Різновидом зернистих фільтрів є фільтри сорбційного очищення, де як фільтруюче завантаження використаються каталізатори й сорбенти. Сорбційні фільтри призначені для вловлювання газоподібних домішок.

Залежно від виду пилу, що вловлюється і зерен фільтра ступінь очищення може досягати 95−99,5%, швидкість фільтрації − 15 − 35 м/с.

Електрофільтри призначені для очищення промислових газів від твердих часток, що виділяються при різних технологічних процесах. Ці апарати незамінні при очищенні викидів цементних, вапняних, гіпсових і інших виробництв, де затримуються пилоподібні частки, затримані при контактах з вологою. Уловлений в електрофільтрах пил є цінним готовим продуктом або вторинною мінеральною сировиною.

До переваг електрофільтрів відноситься високий ступінь очищення, що досягає 99%, можливість уловлювання часток широкого діапазону розмірів, стабільна робота при високої запиленості й температурі газу, висока продуктивність і можливість повної автоматизації процесу очищення.