Циклони – засоби очищення атмосферного повітря від шкідливих домішок
55

Центробіжний скрубер. Принцип дії й конструкція центробіжного скрубера аналогічні циклону. Під впливом відцентрових сил, що виникають при обертанні газового потоку в апарату, частки пилу відкидаються на спіраль скрубера, звідки змиваються рідиною, що подається через сопла, розташовані по окружності у верхній частині корпуси.

Рис. 3.8 Центробіжний циклон

1 − тангенціальний патрубок для входу газу, що очищає;

2 − вихід очищеного газу;

3 − система подачі води;

4 − циліндричний корпус;

5 − гідрозатвор

 

 

 

 

 

Швидкість газу в циліндричному перетині корпуса досягає 4−5 м/с; ступінь очищення досить висока й залежить від розміру й щільності частки пилу, а також діаметра відцентрового скрубера.

Апарати мокрої газоочистки ударно−інерційної дії − пиловловлювач вентиляційний мокрий (ПВМ), ротоклон застосовуються при відсутності достатньої кількості чистої води й щодо невисоких температурах газу, що очищає, для очищення від часток пилу розміром не менш 5 −10 мкм.

Принцип дії цих апаратів заснований на різкому повороті на 180° газового потоку, спрямованого з великою швидкістю перпендикулярно до поверхні рідини. Зважені в газі частки, ударяючись об поверхню рідини, уловлюються нею. Вода, що захоплена газовим потоком, рухається до верхньої межі перегородки, а потім сепарується в краплевловлювач. Очищений газ за допомогою вентилятора викидається назовні.

Рис. 3.8. Пиловловлювач вентиляційний мокрий (ПВМ):

1 − корпус;

2, 3 − перегородки;

4 − крапелевідбійник−краплевловлювач;

5 − отвір для входу газів, що очищають;

6 − патрубок для виходу очищених газів;

7 − скребковий конвеєр