Оцінка впливу діяльності підприємства на навколишнє середовище
39

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ 4. Оцінка та планування стандартних вимог і правил спостереження та контролю за станом довкілля на об’єкті

 

4.1. Оцінка існуючого стану моніторингових досліджень

 

 

Правила контролю якості повітря населених пунктів.

Нормуються ГОСТ 17.2.3.01-86. Цей стандарт поширюється на правила контролю якості повітря територій, що заселяються, існуючих населених пунктів і таких, які ще будуть будуватися. Він не поширюється на правила контролю якості повітря території промислових підприємств. Стандарт відповідає СТ СЕВ 1925-1979 в частині, що стосується способів тривалості та числа відбору проб.

Організація контролю. Встановлюється 3 категорії постів спостереження за забрудненням атмосфери – стаціонарні, маршрутні, пересувні.

Стаціонарний пост призначений для забезпечення безперервного реєстраційного вмісту забруднюючих речовин чи регулярного відбору проб повітря для слідую чого аналізу. З числа стаціонарних постів виділяються опорні стаціонарні пости, які призначені для виявлення довгострокових змін вмісту основних і найбільш поширених забруднюючих речовин.

Маршрутний пост призначений для регулярного відбору проб у повітрі у фіксованій місцевості при спостереженнях, які проводяться за допомогою пересувного обладнання.

Пересувний пост призначений для відбору проб під димовим (газовим) факелом з цілю виявлення зони впливу даного джерела.