Фасціольоз та терапія при фасціольозі великої рогатої худоби
41

2.2. Матеріали і методика досліджень.

 

 

 

Вибір теми магістерської роботи обумовлений тим, що мій район являється неблагополучним по фасціольозу великої рогатої худоби, який спричиняє великий економічний збиток тваринництву.

Матеріалом для написання магістерської роботи послужили дані літературних джерел виконаних різними авторами в багатьох регіонах земної кулі, в тому числі і в моєму районі, селі, а також приймання моєї участі в постановці діагнозу на фасціольоз, визначення економічного збитку, освоєння деяких методик введення антигельмінтиків з метою лікування хворих і профілактики хвороб.

Для постановки діагнозу на фасціольоз проводила дослідження фекалій, користуючись гельмінтоовоскопічним методом послідовного промивання. Для дослідження брала свіжі фекалії з прямої кишки. Невелику кількість фекалій(5-10гр)змішувала з 10-кратною кількістю води. Суміш фільтрувала через металічне сито, відстоювали на протязі 10 хв. Після цього шар рідини зливала, а до осаду додавала чисту порцію води і знову ставила відстоюватися на протязі 5-10хв.І так робила до тих пір, поки верхній шар рідини не зробився прозорим. Потім рідину зливала, а осад досліджувала під мікроскопом на наявність яєць фасціол, які були жовтуватого кольору.

Для дослідів були використані хворі тварини. Тварини були в середньому однакові по живій масі, по віку і вгодованості. Тварини були віком 14-16 місяців ,чорно-рябої породи , живою масою 220-240 кг.

Досліди проводились в такому порядку :

були сформовані три групи тварин по 5 голів у кожній. Перед початком дослідів досліджувала на наявність яєць фасціол в 1 г фекалій від хворих тварин першої і другої групи до застосування антигельмінтика і через 15-30 днів після застосування антигельмінтика. Всі дані показані у вигляді таблиць №1,2,3.Першій дослідній групі тварин вводила комбітрем у формі порошку в дозі 1 г на 10 кг маси тіла ( де в 1 г міститься 50 мл трикланбендазолу і 100 мг альбендазолу.