Фасціольоз та терапія при фасціольозі великої рогатої худоби
47

2.3. Особливості розповсюдження і епізоотології фасціольозу великої рогатої худоби

 

 

При проведенні аналізу статистичних даних ветеринарної звітності господарств Любарського району, за останні 5 років виявлено, що розповсюдження фасціольозу серед великої рогатої худоби має високий рівень.

За п’ять років(2000-2004) падежу корів від фасціольозу не спостерігалось. Захворювання в основному спостерігається у весняний період квітень-травень. Максимальний вихід церкарії в спостерігається в кінці літа і восени. Яйця паразитів можна виявити у фекаліях тварин в осені, масовий їх вихід спостерігається в грудні-січні.

Найбільш неблагополучні ті господарства що випасають худобу біля водойм річки Случ в її заплавах . Тут є сприятливі умови для довготривалого життя яєць в зовнішньому середовищі і масового пасовищного періоду.

Головні шляхи розповсюдження фасціольозу великої рогатої худоби в районі, зокрема в аграрному технікумі:

- безпосередній завіз хворих на фасціольоз тварин в господарства району;

- випасання корів на пасовищах, де вже випасали хворих тварин, сумісне випасання заражених і здорових тварин та використання спільних водопоїв та доріг для перегону .

Але головний шлях розповсюдження: спільне утримання худоби яка належить господарствам і приватним власникам і яка не піддавалась дегельмінтизації проти фасціольозу. Основне джерело поширення фасціольозу - широке коло дефінітивних живителів-носіїв статевозрілих фасціол, які більше п’яти років можуть інвазувати навколишнє середовище.

На культурних пасовищах малі ставковики зустрічаються переважно в каналах-збирачах відкритої меліоративної сітки де щільність їх популяції досягає 100-120 екзем/м2.Екстенсивність ураження їх личинками фасціол досягає 1,5% (Горчаков В.В 1986).   Д’яконов Л.П (1985) звернув увагу на високу чутливість малого ставковика до хімічного складу води, біотопів пасовищ. Проживають вони у воді, PH якої коливається від 6,2 до 7,1, загальна мінералізація повинна складати 83,2-280мг/л,наявність сульфатів-14,4-38,4мг/л, хлоридів 6,6-14,5мг/л, Са-20,4-36,08мг/л, магнію 4,27-8,5мг/л, К і Na 2,5-19,36, загального заліза понад 2мг/л.