Фасціольоз та терапія при фасціольозі великої рогатої худоби
61

3. Обговорення результатів дослідження.

 

 

Результати проведених нами досліджень свідчить, що максимальна зараженість великої рогатої худоби фастіолами спостерігається з перших діб перебування на пасовищі: перша половина квітня і до червня екстенсивність інвазії складає 42,0-58,6%. З середини грудня до початку березня інтенсивність досягає 80-90%.

Проміжний живитель фастіол є молюск L. Truncatula, який з’являється на пасовищах в кінці травня на початку червня. Щільність його популяції в біотопах пасовищ коливається від 1-32 екземп/м2, в кінці серпня на початку вересня складає від 14-185 екземп/м2.

Малі ставковики заражаються личинками фастіол в кінці травня початок червня в результаті про-никнення в їх організм мірацидій, які розвивалися із яєць, виділених весною хворими тваринами. За даними Горохова В.В ( 1986 ) зараження молюсків, в основному, відбувається в період з червня по вересень.

За літературними даними Д’яконов Л.П. ( 1986 ) на Україні відмітив два періоди інтенсивного зараження тварин фастіолами. Перший  - з кінця травня до кінця червня, другий - з середини серпня до закінчення пасовищного сезону, що знайшло підтвердження і в наших дослідженнях.

Джерелом інвазії були хворі тварини, які знаходились на пасовищах. Фактори передачі інвазії трава на заболочених пасовищах, водоймища, вода з калюж, болт інвазованих адолескаріями фасціол та інших трематод.

Результати дослідження показали, що у хворої фасціолйозом великої рогатої худоби показники неспецефічної природної резистентності знижються. А саме: бактерицидна активність змен-шується на 18,8 %, лізоцимна активність на 6,3 % , у лейкограмі встановлено зменшення паличко ядерних нейтрофілів на 78%, збільшення еозинофілів на 4,0%. На підставі аналізу результатів дослідження і встановлених показників неспецифічної  резистентності у здорових тварин, ми змогли встановити  її зміни у хворих фасціольозом тварин а також  з’ясували  вплив  антигельмінтика   комбітрему на динаміку цих показників.