Фасціольоз та терапія при фасціольозі великої рогатої худоби
65

5. Безпека життєдіяльності.

 

 

При вступі на роботу в господарстві інженер по техніці безпеки проводить вступний інструктаж, після чого інструктований розписується в «Журналі по техніці безпеки» (№1). Після даного інструктажу перед прийняттям на роботу кожен член господарства проходить інструктаж по техніці безпеки безпосередньо в начальників того відділу, де мають працювати (лікаря ветеринарної медицини, механіка по трудомістких процесах в тваринництві, завферми і тільки після цього, забезпечивши члена господарства необхідними інструментами і після розпису його в «Журналі по техніці безпеки» (форма №2), допускають до роботи.

Приміщення для тварин утримуються в відповідності з вимогами техніки безпеки і виробничої санітарії. Тварини в господарстві утримуються в типових приміщеннях. Територія всіх ферм в нічну годину освітлюється й охороняється. Біля кожного приміщення є протипожежні щити, з необхідним для гасіння пожеж інвентарем, а також ящик з піском. Для гасіння пожеж використовують портативні вогнегасники, також в господарстві є пожежна машина на базі автомобіля ГАЗ - 60. На всіх приміщення є блискавковідводи. Всі машинні механізми, які працюють від електродвигунів мають заземлення.

В господарстві стадо великої рогатої худоби благополучне щодо інфекційних захворювань.

У випадку появи гострих заразних захворювань в господарстві для догляду за тваринами допускаються лише робітники, які пройшли інструктаж про міри особистої безпеки та правила поводження з хворими тварнами. За цим персоналом встановлюється медичний контроль.

Всі працівники тваринницьких ферм раз у рік проходять медичний огляд. В господарстві систематично проводять дезинфекцію тваринницьких приміщень. З вище сказаного можна зробити висновок, що в Новочорторийському ДАТ питанню охорони праці приділяється належна увага. З метою покращення умов праці працівників вважається за доцільне пропонувати: