Відтворна функція телиць та методи її корекції
153

РОЗДІЛ 4. АНАЛІЗ ТА УЗАГАЛЬНЕННЯ ОТРИМАНИХ РЕЗУЛЬТАТІВ

 

 

 

Упродовж останніх десятків років скотарство України набуло тенденції до швидкого розвитку. Проте проблеми відтворення великої рогатої худоби є для власників приватних та колективних господарств дуже гострими [1,3,33].

Відтворення тварин – складний фізіологічний процес, який забезпечує певну чисельність поголів’я, за допомогою чого підтримується виробництво продуктів тваринництва, необхідних для людини [129]. Однак неплідність великої рогатої худоби значною мірою обумовлює зниження виробництва яловичини, молока та сировини для іншої переробної промисловості [1,3,33,129].

Велика рогата худоба порівняно швидко набуває здатності до відтворення. У сприятливих умовах утримання та догляду телички вже в 8 – 12 місяців статево дозрівають, а в 16 – 18 місяців нормально розвинених тварин, живою масою 350 – 420 кг з добре вираженими ознаками статевого циклу, вважають фізіологічно дозрілими [1,11,33,129].

Інтенсивна експлуатація та неповноцінні умови утримання телиць парувального віку призводить до пригнічення їх відтворної здатності. В таких умовах властива їм відтворна здатність реалізується не повністю, і значна частина телиць виявляються неплідними [129].

Неплідність завдає значних збитків тваринництву як за рахунок недоотримання приплоду та молока (і як наслідок - зниження виробництва продуктів тваринництва), так і за рахунок непродуктивних затрат на утримання та лікування неплідних тварин [1,11,33,129].

Збитки від неплідності перевищують збитки від усіх заразних і незаразних захворювань разом узятих, оскільки неплідність тварин є практично постійною у кожному господарстві [1,11,129]. Вважають, що в неплідних корів знижується надій на 30 – 50, а іноді до 70% (залежно від тривалості неплідності) [129].