Відтворна функція телиць та методи її корекції
19

Головними причинами, що призводять до неплідності худоби в умовах сьогодення є:

-         недостатня організація роботи в господарствах по відтворенню стада;

-         незадовільне вирощування ремонтних теличок;

-         осіменіння недорозвинених телиць, чи, навпаки, запізніле їх осіменіння;

-         недотримання зоогігієнічних умов у приміщеннях для тварин, незадовільна підготовка тварин до отелення [129,154].

У таких випадках виникає необхідність в активному регулюванні процесів відтворення [33,64,65,66]. Активне регулювання процесу відтворення у самок сільськогосподарських тварин базується на закономірностях ендокринної регуляції природного статевого циклу [36,65,66].

Н.Г.Беленьким були доведені теоретичні положення про те, що в основі фізіологічної стимуляції продуктивних властивостей тварин лежать визначені зміни обміну речовин, які ведуть до нормалізації ендогенного розпаду і підвищення анаболічних реакцій білка в стимульованому організмі.[81]

Пусковий механізм усіх різноманітних наслідків фізіологічної стимуляції тісно зв'язаний з усіма ланцюгами нейрогуморального апарату, який регулюється  ЦНС. Тому дія стимулятора відбувається не локально, а охоплює всю сукупність систем тваринного організму, забезпечуючи зміну біотонусу [48,81].

Дослідження багатьох авторів [18,24,25,49,54,60,61,63,67,68] свідчать що, неплідність сільськогосподарських тварин обумовлена  не стільки безпосереднім патологічним станом органів статевої системи, скільки порушенням обмінних функцій взагалі в організмі внаслідок зниження його біотонусу [67,68,81].Тому необхідне широке застосування методів фізіологічної стимуляції [67,68,81].

Для інтенсифікації відтворення тварин у сьогоднішній практиці акушерства і біотехнології розмноження для відновлення, стимуляції і синхронізації відтворної функції самок із успіхом застосовують найрізноманітніші методи і засоби [33,81].