Відтворна функція телиць та методи її корекції
89

ранніх етапах формування статевої функції ремонтного молодняка з метою поліпшення показників відтворення телиць парувального віку різних порід.

З цією метою ми розробили та дослідили в порівняльному аспекті метод тканинної біостимуляції телиць парувального віку різних порід за допомогою плацентарного препарату ПДЕ, який давав змогу ефективно вплинути на стан відтворення у вищезазначених господарствах.

 

3.2. Результати апробації біологічно активних препаратів за їх впливом на відтворну функцію телиць симентальської породи трирічного віку й більше

 

Прискорення темпів індивідуального розвитку тварини останнім часом привертають до себе велику увагу спеціалістів у звязку з проблемою інтенсивності відтворення поголівя в сучасних умовах господарювання [308].

Інтенсивна експлуатація тварин призводить до пригнічення їх відтворної здатності. В умовах неповноцінної годівлі, догляду та експлуатації властива їм відтворна здатність реалізується не сповна, і значна частина тварин залишається неплідними [1,129], і як наслідок - недоотримання господарствами певної кількості приплоду та молока, а в подальшому зростання показника яловості маточного поголів’я. Розміри яловості стають відомими тільки в кінці календарного року на підставі даних статистичної звітності, а неплідних тварин необхідно виявляти щодня [97,129]. При відсутності патологічних змін у геніталіях і задовільній годівлі тварин, можна використовувати стимулюючу терапію як для індивідуального застосування, так і для фронтальної обробки самок [129].

Біогенні стимулятори введені в організм, активізують життєві процеси, найбільш повно відповідають потребам організму в його біохімічній перебудові в процесі пристосувальної реакції до навколишнього середовища [81,157]. Відтворна здатність тварини та її продуктивність в більшою мірою залежать від надходження до організму біологічно активних речовин [308]. Підвищуючи обмінні процеси, вони тим самим стимулюють фізіологічні функції організму, у тому числі й репродуктивну [81,157].