Відтворна функція телиць та методи її корекції
9

Отже, утворення більшості фолікулів відбувається між 3,5 і 8 місяцями внутрішньоутробного розвитку теличок [20]. Спочатку фолікули представлені ооцитом і кількома фолікулярними клітинами, які оточують його, потім прошарком плескатих фолікулярних клітин. У такому стані фолікули перебувають протягом усього репродуктивного життя [19,20]. Періодично частина цих фолікулів починає розвиватися [20]. Цей процес розпочинається зміною форми фолікулярних клітин на кубічну і циліндричну і їх розмноженням. У подальшому фолікулярні клітини продукують фолікулярну рідину, яка утворює порожнини; швидко збільшуються розміри фолікула й ооцита, утворюється тека, і останній переміщується вглиб кіркового шару [20].

Механізми початку росту групи фолікулів не з'ясовані. Є окремі повідомлення про те, що естрогени сприяють перетворенню плоских фолікулярних клітин на кубічні і можуть використовуватися для стимуляції фолікулогенезу. Однак, є і багато думок щодо зворотної діє на фолікулогенез терапевтичних доз екзогенних естрогенів [20]. Під час завершення розвитку ооцита утворюються великі фолікули, заповнені фолікулярною рідиною - граафові міхурці [22].

Для діагностики, прогнозування і застосування методів стимуляції фолікулогенезу і корекції заплідненості велике значення має закономірність розвитку фолікулів у фізіологічно зрілих телиць. Ріст фолікулів у корів має дві хвилі. Кількість примордіальних фолікулів, які починають розвиток, має сезонні особливості взимку та весною, їх майже вдвічі більше ніж, восени. Фолікули розвиваються з 3-4 дня статевого циклу, а з 12-го вони зазнають атрезії. З цього моменту починається друга хвиля росту фолікулів: до 17-го дня статевого циклу один із цих фолікулів закінчує свій розвиток овуляцією [20]. Отже, перша хвиля росту фолікулів розпочинається з часу овуляції і закінчується  на 9-11-й день статевого циклу, а друга розпочинається на 10-12-й день і закінчується наступною овуляцією, або атрезією на 20-22-й день статевого циклу.