Роль соціальних факторів в організації екологічного сільськогосподарського виробництва по Київській області
5

В даний час основними джерелами забруднення навколишнього природного середовища є підприємства народного господарства держави (це і видобувні підприємства, і переробні, і сільськогосподарські підприємства та інші). Всі вони в певній мірі забруднюють атмосферне повітря, водні ресурси, землю, наносять в більшості невиправну шкоду рослинному та тваринному світу.

І тому, в даний час, актуальною проблемою як в екології, так і в економіці є облік та аналіз екологічних та природоохоронних витрат і діяльності підприємств, установ та організації. Це дасть змогу реально оцінювати екологічний стан в державі, області та конкретних населених пунктах, впроваджувати, розроблені на основі реальних даних, певні нормативи і ліміти забруднення навколишнього природного середовища, жорсткіше ставитись до них, до їх дотримання, це дасть змогу впроваджувати ефективні санкції за забруднення навколишнього природного середовища і певні пільги при використанні природних ресурсів.

Впровадження більш досконалого обліку та аналізу екологічної та природоохоронної діяльності з часом займе вагоме місце в свідомості працівників підприємств. І відтоді Природа вже не буде просто джерелом сировини та місцем куди скидають відходи.

На підставі даних обліку та аналізу екологічної та природоохоронної діяльності і витрат підприємств можливе і необхідне вдосконалення того ж обліку. А це дасть змогу більш пильнішим оком глянути на оточуюче нас середовище, головне на стан екології. Воно поведе за собою поважніше та економічніше ставлення до Природи і тих дарів, що вона посилає людям.

Облік та аналіз екологічної та природоохоронної діяльності підприємств, вдосконалення його, необхідний нам в даний час і для того, щоб люди зрозуміли та відчули, що в Природі ніщо і нікуди не дівається, а обертається в одному великому колі, що ота одна смітинка обернеться для них ще однією хворобою, вона скоротить життя ще на один рік.