Гігієна службового собаківництва
3

1. Породи собак та їх використання

 

 

 

Під породою розуміють групу собак, які мають загальне походження і характерні, які передаються по спадковості, особливостей службових собак. Чисельність собак в середині породи повинна бути достатньою для забезпечення подальшого розведення. Всі породи собак виводилися і виводяться людиною. В наш час налічується більше 300 порід собак, які використовуються з різними цілями.

Найбільш поширеними є 8 порід: вовк, шакал, звичайна лисиця корсак, афганська лисиця, єнотовидна собака та червоний вовк.

Не дивлячись на велику різноманітність форм собак, їх можна розділити за походженням на групи вівчарок, лайок, терєров, пінчерів, лігавих, гончих та ін. Група вівчарок включає в себе східноєвропейську, південноросійську вівчарку, коллі та ін. За видом використання розрізняють собак домашніх, мисливських, службових.

Собаки домашні: собаки хвойних будов, собака Іностранцева, собака Путятіна, бронзова та пепельна.

Собаки мисливські: лайки, борзі, гончі, легаві, спаніелі, норні.

Собаки службові: вівчарки (кавказькі, середньоазіатські, південноросійські, монгольські, східноєвропейські, шотландська, ненецька, північноїздова) орертельер, боксер, доберманпінчер, ротвейлер, дог, сенбернар, водолаз, пудель та інші.

Всього - 100 порід.

Собаки домашні: оберігають житло людини. У них добре розвинені слух і зір.

Собаки мисливські: використовуються людиною в основному під час полювання на звірів та птицю. Вони знаходять та приносять власнику поранену здобич, або доганяють і душать звіра, переслідують його.