Шанхайська організація співробітництва
29

». На базі списку розпочато формування «Єдиного розшукового реєстру органів безпеки і спеціальних служб держав-членів ШОС».

За короткий відрізок часу Шанхайська організація співробітництва стала дієвою та ефективною регіональною організацією, що є серйозним чинником забезпечення стабільності та економічного розвитку регіону.

Період становлення ШОС вже завершено; в даний час створені необхідні механізми багаторівневої взаємодії між державами-членами практично у всіх сферах діяльності. Два постійно діючих органу Організації в особі Секретаріату ШОС в Пекіні та Регіональної антитерористичної структури в Ташкенті забезпечують всебічний розвиток ШОС і наповнюють її діяльність практичним змістом.

Організація стала популярною на міжнародній арені. Вона отримала статус спостерігача при Генеральній асамблеї ООН, налагодила тісні контакти з іншими схожими за характером організаціями, такими, як АСЕАН, СНД і ЄврАзЕС. Ряд інших міжнародних організацій в цей час бажають взаємодіяти з ШОС. Крім того, спостерігається і інтерес з боку інших держав, які мають намір отримати статус спостерігача або стати членом ШОС.

Одним з основних досягнень є визнання і адекватне сприйняття світовим співтовариством принципів «шанхайського духу», що включають «взаємна довіра, взаємну вигоду, рівність, взаємні консультації, повагу до різноманіття культур і прагнення до спільного розвитку».

Можна сказати, що в міру свого розвитку ШОС вносить все більший внесок у справу миру, стабільності і розвитку як у регіоні, так і в усьому світі.

Однак у Шанхайської Організації Співробітництва є ряд проблем.

1.Регулярное проведення зустрічей, що привертають увагу інших країн світу, політиків та оглядачів, звичайно, підвищує певною мірою міжнародний імідж ШОС. Однак у стороннього спостерігача назріває питання: «Що конкретного економічні чи інші зв'язки в рамках ШОС принесуть для поліпшення внутрішньоекономічного, соціального, гуманітарного становища в країнах-членах ШОС?». Адже