Мотивація проведення ПР-акцій. Планування ПР-кампаній спеціалізованими агентствами. Види ПР-агентств
17

Усталених цін на ринку PR-послуг ви навряд чи знайдете. Мінімальна вартість проекту одного великого агентства в України стартує з точки в 10000 USD. На ринку безліч маленьких агентств, які готові взятися за проект вартістю в 500 USD. Деякі говорять, що вартість PR-послуг сильно завищена, інші - що сильно відстає від рівня цін на Заході. Цікаво, про які саме цінах вони говорять?

Вартість абонентського обслуговування (фіксований список PR-послуг, який агентство надає клієнту щомісячно) може починатися в районі 3000 і закінчуватися 10-20000 USD.

Цивілізований спосіб розрахунку вартості - розрахунок виходячи з погодинної ставки фахівців різного рівня. Асистент, керівник проекту, директор або партнер агентства - кожен має фіксовану погодинну ставку. Агентство легко може розрахувати свій прибуток, клієнти - заздалегідь розрахувати вартість послуг агентства. Разом з тим, це як і плата за дороги, наприклад, вимагає певної зрілості. Зрілості відносин клієнт-агентство, самої культури поводження в агентство для отримання інтелектуальної послуги. А до тих пір будуть виникати такі питання: «Як може 1:00 менеджера коштувати 100 доларів?», «Як можна готувати аналітику 20 годин, та я сам зроблю її за 2!», «Як можна писати прес-реліз стільки часу - 15 хвилин, мені здається, цілком вистачить, це ж сторінка тексту! ».

Тому найчастіше українські агентства пропонують клієнтам фіксовану вартість конкретного проекту або виду робіт. І, дійсно, що на це скажеш?

Звичайно, у звичному розумінні фіксованими прайс-листами професійні PR-агентства не обзаведуться ніколи. Це суперечить самому визначенню надання індивідуальної PR-послуги. Але потреба у визначенні прийнятих погодинних ставок і діапазону цін на фіксовані послуги усвідомлюється багатьма учасниками ринку.

У 2004 році АКОС (Асоціація компаній-консультантів в області зв'язків з громадськістю) озвучила нижня межа цін, на думку учасників цієї асоціації, на деякі стандартні види PR-послуг. Підготовка прес-релізу - 1300 USD, проведення прес-брифінгу - 4800 USD, проведення конференції - 7800 USD. Перший крок зроблено.