Мотивація проведення ПР-акцій. Планування ПР-кампаній спеціалізованими агентствами. Види ПР-агентств
5

Промо-акція (promotion) - стимулюючий захід щодо просування бізнес-продукту на ринку, розраховане на формування інтересу до товару, особи, організації або напряму діяльності.

Промо-акція відноситься до одного з видів непрямої реклами, одна з основних особливостей якої полягає в більш довірчому характері стосунків з цільовою аудиторією.

Для всіх видів стимулюючих заходів стаття 9 Закону про рекламу передбачає, що в рекламі, що повідомляє про проведення стимулюючої лотереї, конкурсу, гри або іншого подібного заходу, умовою участі в яких є придбання певного товару (далі - стимулюючий захід), мають бути вказані:

- терміни проведення такого заходу;

- джерело інформації про організатора такого заходу, про правила його проведення, кількість призів або виграшів за результатами такого заходу, терміни, місце і порядок їх здобуття.

Види промо-акцій:

- Sales promotion (стимулювання збуту) - комплекс комерційних і маркетингових заходів в різних соціальних групах, направлених на збільшення об`ємів продажів (стимулювання купівельного попиту, підвищення якості обслуговування, прискорення процесу руху товару і реалізації товару, впізнанності товарного знаку або упаковки). Бувають орієнтовані як на споживача (consumer promotion), так і на продавця (trade promotion).

- Consumer promotion - заходи щодо стимулювання споживача, за допомогою якого вирішуються завдання спонуки до здійснення пробної або повторної покупки, збільшення частоти вжитку продукта/послуги.

Мерчендайзинг - комплекс заходів, що проводяться в торгівельному залі, що включає консультації, дегустації, демонстрації, дарунки, обмін товару конкурента на рекламований товар і тому подібне.