Бізнес і екологія: точки дотику
17

Розрахунки по індексу стійкого економічного добробуту в США показали протилежні тенденції зміни цього індексу і показника ВНП на душу населення в 80-і роки - зменшення першого, що відбиває екологічну деградацію, при значному рості другого. На думку Г.Л. Дали "поки мірою людського добробуту залишається ВНП, на шляху змін існують величезні перешкоди.

Ринок бачить тільки ефективність, він не пристосований почувати справедливість чи стійкість.

Для України орієнтація на традиційні економічні показники в найближчій перспективі може мати негативні наслідки. Наприклад, енергетичні програми, розвиток атомної енергетики, орієнтація на збільшення видобутку корисних копалин дозволять підвищити валовий внутрішній продукт. Однак, очевидні і надзвичайно негативні екологічні наслідки такого курсу. В економіці необхідна орієнтація на кінцеві результати, а не на проміжні валові показники. Але традиційні показники економічного росту в цьому випадку можуть бути гірші в порівнянні з цими показниками при екстенсивному природоємному розвитку.

Стабілізація екологічної ситуації в Україні багато в чому залежить від ефективності проведених економічних реформ, їхньої адекватності цілям формування стійкого типу розвитку економіки. І тут надзвичайно важливі заходи для створення, за допомогою ефективних ринкових інструментів і регуляторів, сприятливого клімату для розвитку всіх сфер бізнесу, який сприяє екологізації економіки.