Бізнес і екологія: точки дотику
5

Економіка буде нормально функціонувати, якщо будуть нормально функціонувати її складові. При такому підході, природні умови проживання також включаються у природні ресурси.

Таким чином, природні ресурси - елементи і сили природи, що людина використовує або може використовувати для своїх життєвих потреб. Отже, природокористування носить соціально-економічний характер і потребує комплексного підходу до його організації.

Ставлення до природного середовища є мірою соціальних і технічних досягнень людського суспільства, характеристикою рівня цивілізації.

Основними природними ресурсами є: родючі землі, повітря, моря, океани, ріки, підземні води, рослинний і тваринний світ, корисні копалини.

Існують різноманітні підходи до класифікації природних ресурсів.

Людина впливає на природні ресурси, включаючи їх у свою виробничу діяльність, тому запаси багатьох з них зменшуються і згодом можуть бути цілком вичерпані. Виходячи з цього, ,х поділяють за такими ознаками: вичерпні, невичерпні, відновлювані, відносно відновлювані, не відновлювань замінні, не замінні (рис.1).

Вичерпні - такі природні ресурси, використання яких в господарстві може привести до їх зниження. Більшість природних ресурсів вичерпні.

Невичерпні природні ресурси - це практично безмежні ресурси, дефіциту яких не відчувається зараз і не передбачається в майбутньому.

До цього виду відносяться: енергія Сонця, вітру, енергія надр Землі, атмосферне повітря,космічна та сонячна радіація і ін.

Замінні — усі природні копалини,енергоресурси. Незамінні-атмосферне повітря, вода,генетичний фона тварин і рослин.