Мажоритарна, пропорційна та змішана системи виборів, їх переваги та недоліки
27

Саме від результатів, які продемонструють на парламентських виборах 2012 року політичні сили, залежатиме, з яким ресурсом – електоральним, соціальним, матеріальним і публічним – лідери цих політичних сил підійдуть до президентських перегонів. Таким чином, вибори-2012 стануть для різних партійно-політичних команд не лише ідентифікатором міці і реального потенціалу, а і способом таргетування електоральної дійсності, прицілом на своє лідерське майбутнє.

Для суспільства вибори-2012 дадуть можливість визначитися, кого можна і варто підтримувати у 2015 році, враховуючи шанси на перемогу та можливості щодо реального впровадження запитуваних громадянами політико-економічних змін після можливої перемоги.

Отже, парламентські вибори 2012 року цікаві та значущі насамперед у зв’язку з тим, що сформують політичний простір на 2,5 роки і змоделюють умовний „плацдарм майбутнього” на політичну п’ятирічку після 2015 року. Повертаючись у 2012 році „назад у майбутнє” процедурно, політичні гравці у ході виборчої кампанії і за її підсумками матимуть змогу змоделювати реальне майбутнє для країни у середньостроковому періоді.

Ситуація із таргетуванням і прогнозуванням політичного майбутнього ускладнюється тим, що вибори-2012 стануть чи не першими парламентськими виборами, коли кандидати і партії підуть до виборців, не озброєні конкретними смислами політико-електоральної пропозиції.

Смислами двох останніх президентських кампаній була бінарна опозиція, тобто взаємне протиставлення двох кандидатів, які своїми персоналіями розподіляли електоральні симпатії, об’єднуючи навколо себе дві полярні групи виборців. У 2004 році таку бінарну опозицію електоральних симпатій персонально втілювали Віктор Янукович та Віктор Ющенко, у 2010 році – Віктор Янукович та Юлія Тимошенко. Проте на разі адекватної політико-електоральної альтернативи президентському центру впливу немає. Отже, втретє реалізувати смисли бінарної опозиції як протиставлення між двома ключовими політичними гравцями не вдасться. Ані на парламентських-2012, ані на президентських-2015 виборах.