Мажоритарна, пропорційна та змішана системи виборів, їх переваги та недоліки
7

В Україні в черговий раз змінилося виборче законодавство. Після того як 17 листопада Верховна Рада України ухвалила в цілому проект закону №9265-1 від 10 жовтня 2011 року «Про вибори народних депутатів України» чергові вибори до парламенту відбуватимуться за новою змішаною виборчою системою.

Це вже четверта зміна виборчого законодавства в історії незалежності і як показує практика виборча система в Україні змінюється кожні 6-7 років. Спробуємо розібратися, що ж таке змішана виборча система та які її механізми впровадження в Україні.

Змішана (пропорційно-мажоритарна) виборча система – система встановлення результатів виборів, яка передбачає поєднання у собі елементів мажоритарної та пропорційної систем. Найбільш поширеним варіантом змішаної системи є рівне комбінування (50 на 50), що передбачає обрання половини депутатів в одномандатних мажоритарних округах, а іншої – в багатомандатних виборчих округах по списках політичних партій.

Цю виборчу систему застосовують зазвичай у тих державах, де триває пошук і становлення виборчої системи, або необхідно досягти компромісу між принципом представництва у парламенті різних політичних сил та стабільністю сформованого ними уряду. Ініціатором цих змін як правило виступають представники політичних сил, які перебувають при владі. Цікаво те, що тут прослідковується певна закономірність: як тільки рейтинги політичної партії ставлять під сумнів її перемогу у виборах за діючою виборчою системою, так відразу вона виходить з пропозиціями про внесення змін до чинного виборчого законодавства.