Мажоритарна, пропорційна та змішана системи виборів, їх переваги та недоліки
9

9.Члени дільничних виборчих комісій мають підписувати виборчий бюлетень перед наданням його виборцю для надання йому чинності.

10.Проект містить положення, що дозволяють дільничним виборчим комісіям оголошувати результати недійсними на основі довільних стандартів недопустимих зловживань, які можуть становити прийнятний рівень фальсифікації.

Таким чином визначено ряд неточностей на недоліків, що містить цей закон. Вони суперечать загальноприйнятим принципам європейського суспільства і свідчать про його недосконалість. Хоча висновок комісії був врахований ВР та все одно виборчий закон важко назвати «адекватним», таким, що відповідає вимогам суспільства.

Також є й інші пункти, які можуть неоднозначно вплинути на суспільно-політичне, економічне та культурне життя в країні після виборів через нові суттєві впровадження.

а) встановлення 5% виборчого бар’єру, що дозволить ввести до складу парламенту лише 4 партії («Батьківщина», «Фронт змін», «КПУ» та «Урад»), при цьому більшість буде збережена;

б) заборона участі у виборах політичних блоків (ускладнюватиме процес укрупнення політичних сил, зокрема опозиційних. Це ускладнить боротьбу малих партій з великими, бо голоси перетікатимуть перш за все до потенційних переможців.);

в) за мажоритарною складовою виникне велика кількість депутатів, чиї голоси можна буде купувати (так званих «тушок») - Верховна Рада поповниться безпартійними людьми зі своїми окремими інтересами; створиться велика кількість народних депутатів, неприналежних до жодної політичної сили, без партійної дисципліни;

г) за пропорційною складовою зменшення кількості місць удвічі зробить їх дорожчими у відсотковому еквіваленті (для здобуття одного місця потрібно більше голосів). Це збільшує вагомість вибору й змушує виборця віддати голос тому, хто має більше шансів представити виборців у парламенті.