Протипожежне водопостачання. Сутність охорони праці. Заходи та засоби охорони праці
19

Комісія по розслідуванню зобов'язана впродовж робочих днів розслідувати аварію і скласти акт за формою Н-5, визначивши збиток, заподіяний аварією. Розслідування нещасних випадків невиробничого характеру проводиться з метою визначення їх обставин і причин.

Нещасні випадки, які відбулися з особами, що працюють, розслідуються комісією, створеною організацією, де працює потерпілий, у складі голови комісії, керівника відповідного структурного підрозділу, представника профспілкової організації.

Розслідування проводиться протягом 10 календарних днів після створення комісії. За наслідками розслідування складається акт за формою НТ. Цей акт висилається потерпілому; районної держадміністрації; організації, де працює або вчиться потерпілий; організації, яка відповідальна за безпечне положення території або об'єкту, де відбувся нещасний випадок. Копія акту висилається органам внутрішніх справ і прокуратури.

На підприємстві повинні бути розроблені плани попередження і ліквідації можливих аварій. Одержавши повідомлення про аварію, працедавець зобов'язаний діяти відповідно до плану ліквідації аварії і негайно повідомити в: Держнаглядохоронпраці, орган, до сфери управління якого відноситься підприємство; відповідну місцеву Держадміністрацію; штаб цивільної оборони і надзвичайних ситуацій; відповідний профспілковий орган; у разі травмування або загибелі працівників - відповідний робітник орган Фонду.

Результати аналіз стану виробничого травматизму в Україні в 2000-2011 роках свідчать, що основна увага в профілактичних заходах з охорони праці має бути спрямована на подолання тих факторів, що в найбільшій мірі впливають на виникнення нещасних випадків на виробництві.

Серед найбільш актуальних питань з профілактики професійних захворювань та виробничого травматизму є: