Протипожежне водопостачання. Сутність охорони праці. Заходи та засоби охорони праці
23

Шкода, заподіяна працівникам каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я, пов'язаним з виконанням трудових обов'язків, відшкодовується у встановленому законодавством порядку.

Перелік заходів та засобів з охорони праці затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 27.06.2003 р. N 994.

Пунктом 1 Переліку визначено заходи щодо приведення основних фондів у відповідність з вимогами нормативно-правових актів з охорони праці, зокрема стосовно систем вентиляції та аспірації, пристроїв, які вловлюють пил, і установок для кондиціювання повітря у приміщеннях діючого виробництва та на робочих місцях.

Разом з тим згідно із пунктом 2 Переліку передбачено забезпечити усунення впливу на працівників небезпечних і шкідливих виробничих факторів або приведення їх рівнів на робочих місцях до вимог нормативно-правових актів з охорони праці.

Відповідно до пункту 3 Переліку визначено забезпечити проведення атестації робочих місць на відповідність нормативно-правовим актам з охорони праці та аудиту з охорони праці, оформлення стендів, оснащення кабінетів, виставок, придбання необхідних нормативно-правових актів, наочних посібників, літератури, плакатів, відеофільмів, макетів, програмних продуктів тощо з питань охорони праці.