Поняття, класифікація інформаційних ситуацій в теорії ігор. Методи якісного аналізу ризику
7

                        розгляд і аналіз первинних документів управлінської і фінансової звітності;

                        складання й аналіз діаграми організаційної структури;

                        складання й аналіз карт технологічних потоків виробничих процесів;

                        інспекційні відвідування;

                        консультації фахівців;

                        СВОТ-аналіз.

Необхідно наголосити, що аналіз чутливості (вразливості) є одним з найпростіших і найпоширеніших методів урахування чинників невизначеності. За його допомогою з’ясовують, які саме чинники (оцінювані параметри) можна віднести до найризикованіших.

Процес аналізу чутливості передбачає два кроки:

Перший крок – формування моделі, яка визначає математичні співвідношення між змінними (параметрами), що стосуються прогнозування (планування) очікуваних результатів.

Другий крок – власне аналіз чутливості. Він дає змогу ідентифікувати найважливіші (як чинники ризику) змінні в моделі оцінки об’єкта.

Варто зазначити, що як показники чутливості об’єкта щодо зміни певних чинників доцільно використовувати показники еластичності. Тоді еластичність – міра реагування однієї змінної величини (функції) на зміну іншої (аргументу), а коефіцієнт еластичності – це число, що показує відсоткову зміну функції в результаті відсоткової зміни аргументу.

Нехай відомий вид функції, яка виражає залежність показника від чинників (аргументів), визначена в певній області значень цих аргументів:

Коефіцієнт еластичності цієї функції щодо змінної , , визначають за формулою: