Державне регулювання економіки
21

Фізичні особи суб'єкти підприємницької діяльності, які не використовують працю найманих працівників, а також адвокати, приватні нотаріуси сплачують збір в розмірі 0,5% суми оподатковуваного доходу (прибутку).

Фізичні особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту) або згідно з цивільно-правовими договорами, у т.ч. члени творчих спілок, творчі працівники сплачують збір в розмірі 0,5% сукупного оподатковуваного доходу. Плата за торговий патент на деякі види підприємницької діяльності.

Причиною введення плати стало значне розповсюдження ухилень від сплати податків шляхом приховування доходів окремими суб'єктами підприємницької діяльності і труднощів у здійсненні контролю за такими доходами. В першу чергу це стосується роздрібної торгівлі, торгівлі іноземною валютою, послуг грального бізнесу.

Патентуванню підлягає, згідно діючого законодавства, торговельна діяльність за готівкові кошти, а також з використанням інших форм розрахунків та кредитних карток на території України, діяльність з обміну готівкових валютних цінностей, з надання послуг у сфері грального бізнесу та побутових послуг.

Вартість торгового патенту встановлюється органами місцевого самоврядування залежно від місцезнаходження пункту продажу товарів та асортиментного переліку товарів. Термін дії торгового патенту на здійснення торговельної діяльності становить 12 календарних місяців, короткотермінового патенту від 1 до 15 днів.

 

Збір за забруднення навколишнього природного середовища

Цей збір є екологічним податком, він справляється за:

- викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними та пересувними джерелами забруднення;

- скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об'єкти;

- розміщення відходів.