Управління позиковим капіталом підприємства
29

Таблиця 2.2

Види облігацій підприємства за основними ознаками

№ з/п

Ознаки

Види облігацій

1

За особливостями реєстрації й обертання

1. Іменні облігації.

2. Облігації на пред’явника

2

За формами виплати прибутків

1. Процентні облігації.

2. Дисконтні облігації

3

За терміном погашення

1. Короткострокові (до 1 року).

2. Довгострокові (понад 1 рік)

4

За можливістю дострокового викупу

1. Відкличні облігації.

2. Безвідкличні облігації

 

З урахуванням потреб підприємства в позиковому капіталі і розглянутій класифікації облігацій формується процес управління облігаційною позикою.

Основною метою управління емісією облігацій підприємства є забезпечення залучення необхідного обсягу позикових засобів шляхом випуску і розміщення на первинному фондовому ринку цінних паперів даного виду.

Оцінка інвестиційної принадності своїх облігацій проводиться з позицій можливих умов їх емісії і можливого їх кредитного рейтингу на фондовому ринку. У процесі оцінки визначаються мінімальні параметри умов емісії облігацій підприємства, що забезпечують високий рівень їх інвестиційної принадності порівняно з обіговими на фондовому ринку борговими цінними паперами інших емітентів.

Потенціал розміщення облігаційної позики і його вартість суттєво залежать від кредитного рейтингу підприємства. Рівень кредитного рейтингу підприємства. 

При визначенні обсягу емісії облігацій слід виходити із раніше розрахованої загальної потреби підприємства в позиковому капіталі та можливостей його формування з альтернативних джерел. У процесі визначення даного обсягу необхідно мати на увазі, що відповідно до законодавчих норм підприємства можуть випускати облігації на суму не більше 25 % від розміру їх статутного.