Управління власним капіталом підприємства
7

- визначення загальної потреби у власних фінансових ресурсах;

- оцінка вартості залучення власного капіталу з різних джерел;

- забезпечення максимального обсягу залучення власних фінансових ресурсів за рахунок внутрішніх джерел;

- забезпечення необхідного обсягу залучення власних фінансових ресурсів із зовнішніх джерел;

- оптимізація співвідношення внутрішніх і зовнішніх джерел формування власних фінансових ресурсів.

Метою аналізу формування власних фінансових ресурсів підприємства є виявлення потенціалу формування власних фінансових ресурсів і його відповідності темпам розвитку підприємства.

На першому етапі аналізу вивчаються загальний обсяг формування власних фінансових ресурсів, відповідність темпів приросту власного капіталу темпам приросту активів і обсягу реалізованої продукції підприємства, динаміка питомої ваги власних ресурсів у загальному обсязі формування фінансових ресурсів у передплановому періоді[11.c.302].

На другому етапі аналізу розглядаються джерела формування власних фінансових ресурсів. У першу чергу вивчається співвідношення зовнішніх і внутрішніх джерел формування власних фінансових ресурсів, а також вартість залучення власного капіталу за рахунок різних джерел.

На третьому етапі аналізу оцінюється достатність власних фінансових ресурсів, сформованих на підприємстві у передплановому періоді. Критерієм такої оцінки виступає показник "коефіцієнт самофінансування розвитку підприємства". Його динаміка відображає тенденцію забезпеченості розвитку підприємства власними фінансовими ресурсами.

Загальна потреба у власних фінансових ресурсах  визначається за такою формулою:

, де