Система реалізації зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД)
31

 Компенсаційні угоди на комерційній основі  являють собою угоди, в яких поставка і відповідна зустрічна поставка товарів здійснюється на протязі встановленого терміну на основі або одного контракту купівлі–продажу, або контракту купівлі–продажу і доданих до нього угод про зустрічні або авансові закупівлі. Фінансові розрахунки здійснюються як шляхом переказу іноземної валюти, так і шліхом врегулювання взаємних клірингових претензій.

 

 

 

 

Рис. 4. Здійснення тристоронньої компенсаційної угоди

 Компенсаційні угоди на основі угод з виробничого співробітництва  передбачають, що постачальникам промислового обслуговування будуть платити зустрічними поставками товарів, які виробляються за допомогою обладнання, яке було закуплено.

Сутність операцій на давальницькій сировині (толлінг) полягає  у тому, що одна країна, яка володіє ресурсними можливостями, але не має достатніх виробничих потужностей для їх переробки, відправляє частину своїх ресурсів для їх переробки в іншу країну і розраховується за це частиною виробничого продукту.

Сировина, яка передається на переробку, а потім повертається знову у вигляді готового продукту, називається давальницькою сировиною.

Викуп застарілої (яка була у використанні) продукції – це ефективний комерційний інструмент ведення зустрічних операцій, коли експортер пропонує імпортеру нову продукцію, а імпортер ставить обов’язковою вимогою викупити у нього застарілу продукцію.