Зовнішньоекономічні зв’язки України. Розміщення продуктових сил Донецького економічного регіону. Діагностика машинобудівного комплексу України
13

ьного розміщення", оскільки на нього менше, ніж на інші галузі, впливають природні умови й ресурси.

На основі технологічних процесів, металомісткості і значення в народному господарстві галузі машинобудування класифікую­ться таким чином: важке, загальне, середнє машинобудування; виробництво точних механізмів; виробництво приладів та інст­рументів; виробництво металевих виробів та заготовок; ремонт машин і устаткування.

Сучасні галузева структура і розміщення машинобудування України сформувались за останні десятиліття. Структура цивіль­них галузей машинобудування України наведена в табл.1.

Машинобудування України представлено практично усіма га­лузями (крім годинникової), але далеко не всіма підгалузями. В умовах територіального поділу праці колишнього СРСР Україна не виробляла деяких машин, зокрема: магістральних електрово­зів, електропотягів для приміських ліній і метрополітену, паса­жирських вагонів, зернозбиральних і картоплезбиральних ком­байнів і деяких інших машин.

Таблиця 1.1

Структура цивільних галузей машинобудування України у 2008 p., %

Галузі машинобудування

Питома вага в то­варній продукції, %

Питома вага зайнятих, %

Сільськогосподарське машинобудування і тракторобудування

6,5

7,0

Приладобудування

4,2

6,5

Електротехнічне машинобудування

9,4

8,3

Автомобілебудування

4,0

4,1

Хімічне і нафтохімічне

6,5

4,9

Верстатобудування та інструментальне маши­нобудування

2,5

3,4

Машинобудування для легкої та харчової про­мисловості, виробництво побутових машин

3,7

3,5

Будівельно-дорожне та комунальне маши­нобудування

1,7

1,8

Гірничо-шахтне і гірничо-рудне машино­будування

5,0

3,1

 

Недостатньо вироблялось вантаж­них та легкових автомобілів, товарів народного споживання (див. табл. 2). Зараз, коли Україна є незалежною і суверенною державою і має великий власний ри­нок, а також метал, науково-дослідну базу і кваліфіковані кад­ри, вона повинна створити власне виробництво названих ма­шин.