Зовнішньоекономічні зв’язки України. Розміщення продуктових сил Донецького економічного регіону. Діагностика машинобудівного комплексу України
21

На площинній перспективі відображено стан розглянутих водних та деяких інших природних об’єктів Волинської області за двома критеріями: рівень занепаду та масштаби необхідного захисту (рис. 1.2). Як видно з рисунка найбільш масштабного захисту у регіоні потребують такі об’єкти, як річка Стир та річка Прип’ять.

Зазначимо, що найбільшими споживачами води є промисловість, сільське господарство та житлово-комунальне господарство, і саме вони найбільші забруднювачі водних об’єктів. Під час опитування більшість експертів вказали на те, що переважна кількість водних об’єктів України постраждали внаслідок діяльності промислових об’єктів, а також через високий рівень антропогенного навантаження.

Рис. 1.2. Позиціювання водних та деяких інших природних об’єктів регіону, що потребують термінового захисту

Для захисту усіх забруднених об’єктів, найбільша кількість експертів рекомендує створити систему постійного моніторингу та відновлення, а також по можливості усунути антропогенне навантаження.

Згідно з результатами дослідження, на сьогодні в Україні найімовірнішим є виникнення таких катастроф, як підтоплення, повені, пожежі торф’яників. Крім того, на рівні вищому за середній регіонам країни загрожують селі, зсуви, вимерзання дерев, зміна кліматичних умов. У Волинській області, на думку експертів, передусім треба очікувати підтоплень, а також  пожеж на торф’яниках (рис. 1.3).