Економічні методи запобігання банкрутству підприємства
87

А це система прийомів та методів управління фінансами спрямована на попередження фінансової кризи та банкрутства підприємства. Антикризовий фінансовий менеджмент у значній мірі  спирається на функціональний та методологічний інструментарій контролінгу, а також враховує вимоги Закону «Про відновлення платоспроможності боржника або оголошення його банкрутом», який визначає механізм фінансової санації та банкрутства підприємств. Антикризове фінансове управління підприємством  розглядається в двох ракурсах:

- по-перше, - це система профілактичних заходів, спрямованих на попередження фінансової кризи: постійний аналіз сильних та слабких сторін підприємства, прогнозування банкрутства, управління ризиками (мінімізація та нейтралізація), впровадження системи попереджувальних заходів тощо;

- по-друге, - це система управління фінансами, спрямована на виведення підприємства з кризи, в тому числі шляхом проведення санації чи реструктуризації суб’єкта господарювання.

   Враховуючи ту обставину, що одним із головних факторів виникнення фінансової кризи та неефективності заходів щодо оздоровлення  підприємства є низький рівень менеджменту і фінансового менеджменту зокрема, елементи систему антикризового управління доцільно запроваджувати  на ВАТ «Софіївськиї ГЗК «Квант»», яке є порівняно благополучним і функціонує успішно. Основне завдання системи полягає в недопущенні фінансової кризи.

З метою своєчасної ідентифікації чинників, які сигналізують про той чи інший напрямок розвитку окремих показників, внутрішніх та зовнішніх параметрів діяльності підприємства, вжиття превентивних заходів в рамках антикризового фінансового управління підприємством  впроваджено систему раннього попередження та реагування (СРПР).