Ефективність операційної діяльності підприємства: оцінка та напрямки її підвищення в умовах кризових тенденцій в економіці
99

Був охарактеризований механізм управління операційною діяльністю, який заклечається в тому, що управління операційним прибутком охоплює велику кількість трансакцій, які виконуються на різних етапах руху грошових коштів, що надійшли від реалізації продукції (послуг, робіт) і забезпечують отримання чистого прибутку.

Методика оцінки ефективності операційної діяльності підприємства полягає в тому, що ефективність – це складна економічна категорія для кількісної оцінки якої потрібна ціла система показників. Для розробки такої системи необхідно визначити критерії ефективності.

В цьому ж розділі було показано вітчизняний та зарубіжний досвід управління операційною діяльністю підприємства в умовах кризових тенденцій.

В другому розділі бакалаврської роботи було проведено аналіз операційної діяльності ДП «Поліський лісгосп» за 2006-2008 роки. Дана загальна характеристика діяльності підприємства згідно Статуту, охарактеризовані основні напрямки діяльності, охарактеризовані основні конкуренти на ринку реалізації продукції, показана виробнича потужність підприємства.

Проведена оцінка фінансового стану підприємства за останніх три роки  по всім економічним показникам, з яких видно що фінансовий стан підприємства погіршився у зв’язку з фінансовою кризою в Україні та світі.

Проведено дослідження механізму управління операційною діяльністю підприємства. Управління операційним прибутком є процесом розробки та прийняття управлінських рішень з усіма основними аспектами його формування, розподілу та використання.

В цьому ж розділі було проведено аналіз ефективності операційної діяльності підприємства. Ефективність виробництва - це узагальнене і повне відображення кінцевих результатів використання засобів, предметів праці і робочої сили на підприємстві за певний проміжок часу. Загальну економічну ефективність виробництва ще називають загальною продуктивністю виробничої системи.