Обґрунтування комплексу заходів із зниження собівартості продукції
5

Тому собівартість продукції для ВАТ «Ніжинський МКК» - це основний якісний показник роботи. Її рівень відображає досягнення та недоліки роботи як підприємства в цілому, так і кожного структурного підрозділу. Систематичне зниження собівартості продукції має важливе народногосподарське значення, бо дає змогу за стабільних ринкових цін збільшувати прибуток на кожну гривню витрат, підвищує конкурентоспроможність продукції.

За ринкових відносин завдання щодо зниження собівартості продукції централізовано не планується, а ефективність роботи підприємств оцінюється за допомогою показника прибутку. Однак це ще більше посилює значення проблеми зниження собівартості, бо від рівня собівартості залежить конкурентоспроможність продукції, фінансовий стан підприємства, матеріальний та культурний рівень життя його працівників, виконання надходжень до бюджету країни.

На базі витрат підприємства ВАТ «Ніжинський МКК» затверджуються ціни на молочну продукцію, яку закуповує воно у населення та посередницьких організацій.

Метою бакалаврської роботи є обґрунтування комплексу заходів із зниження собівартості продукції на підприємстві харчової галузі ВАТ «Ніжинський МКК».

Тому зниження затрат на виготовлення продукції зменшує ціни і збільшує реальні доходи населення, і має наступні позитивні результати для підприємства:

- покращення фінансових результатів;

- покращення фінансового стану підприємства;

- модернізація виробництва власними коштами;

- надання якісної продукції споживачам.

Аналіз собівартості продукції, робіт, послуг має важливе значення, оскільки дозволяє пояснити тенденції зміни даного показника, виконання плану, розрахувати вплив на приріст собівартості, визначити резерви і дати оцінку роботи підприємства стосовно використання можливостей зниження собівартості продукції.