Обґрунтування комплексу заходів із зниження собівартості продукції
73

Аналіз собівартості окремих видів продукції закінчимо пошуком резервів її зниження.

Поточні резерви собівартості включають усі види непродуктивних витрат, а також виявлені під час аналізу перевитрати ресурсів і надмірні витрати грошових коштів.

Перспективні резерви зниження собівартості продукції, передбачають проведення значних організаційних, технологічних, конструкторських та інших видів робіт, що, до речі, потребує певних додаткових інвестицій. Насамперед це стосується можливого збільшення обсягів виробництва [47,c.116].

Добре відомо, що за інших рівних обставин збільшення обсягів виробництва знижує собівартість через відносно сталі витрати на управління виробництвом (так звані умовно-постійні витрати). Цей шлях зниження собівартості хоч і дуже простий, але має певні згасаючі можливості одержання позитивного ефекту.

Наявні виробничі потужності підприємства і попит на даний виріб можуть обмежувати збільшення обсягів виробництва продукції.

Розглянемо аналіз собівартості деяких одиниць виробів ВАТ «Ніжинський МКК» (таблиці 2.26, 2.27, 2.28).

Проведемо аналіз собівартості одиниці виробу за статтями витрат («Масло селянське»).

Аналізуючи калькуляцію одиниці виробу ″Масло селянське″, помітно, що у 2008 році в порівнянні з 2007 роком зросли витрати по всіх статтях витрат, крім енергії, де витрати не змінилися, а отже й зросла собівартість виробу. Ріст витрат веде за собою збільшення ціни на продукцію. У нашому випадку, щоб мінімізувати витрати і тим самим зменшити собівартість виробу, необхідно зменшити витрати на сировину, матеріали, паливо і інше за рахунок пошуку альтернативних шляхів дешевшої сировини, зниження витрат на адміністративні потреби.