Порівняльний аналіз транспортних витрат в собівартості продукції за різними видами транспорту або за різними галузями
23

Такий підхід в більшій мірі відповідає вимогам роботи автомобільного транспорту в умовах ринкової економіки. Тому протягом 2008 року проведена значна робота з введення нової системи формування тарифів та собівартості перевезень автомобільним транспортом.

Морський транспорт - вид транспорту, що здійснює перевезення вантажів і пасажирів морськими кораблями на міжнародних і внутрішніх.

Морський транспорт також характеризується малою собівартістю транспортування. Негативним для його використання є порівняно невелика швидкість переміщення та залежність від умовних умов.

Повітряний транспорт є складовою частиною єдиної транспортної системи країни, але має ряд своїх специфічних особливостей і відмінностей.

Повітряний транспорт має більш високу в порівнянні з іншими видами транспорту собівартість авіаперевезень, що іноді змушено обмежує сферу застосування повітряного транспорту.

За останні роки істотно змінилася структура прямих літньо-технічних витрат - авіаційні пально-мастильні матеріали (ПММ), амортизація і поточний ремонт авіаційної техніки. По собівартості перевезень витрати на авіаційні ПММ зменшилися за цей час, а витрати на поточний ремонт авіаційної техніки, амортизація авіаційної техніки збільшилися. Це говорить про збільшення частки витрат уречевленої праці, вкладеної в транспортні засоби (літаки і вертольоти), на частку яких приходиться 60%