Економіка праці людини
9

 

 

підвищенню рівня життя трудящих. Крім прав визначаються трудові обов’язки; виконання встановлених норм праці; підтримка трудової дисципліни; бережне ставлення до майна підприємства.

Закон України "Про підприємства в Україні"

Постанова ВРУ від 27.03.91 р №888-12 зі змінами та доповненнями

Визначає види і організаційні форми підприємств, правила їх створення, реєстрації, реорганізації і ліквідації, організаційний механізм здійснення ними підприємницької діяльності в умовах переходу до ринкової економіки. Встановлює обов’язковість ведення оперативного та бухгалтерського обліку, в тому числі і витрат на оплату праці та ведення статистичної звітності.

Закон України "Про підприємництво"

Постанова ВРУ від 26.01.91 р.
№785-12 зі змінами та доповненнями

Визначає загальні правові, економічні, соціальні засади здійснення підприємницької діяльності громадянами та юридичними особами на території України, встановлює гарантії свободи підприємництва та його державної підтримки. Регулює відносини підприємців та держави. Встановлює існування трудового договору, та відповідності його реально діючій системі витрат на оплату праці.

Закон України "Про колективні договори і угоди"

Постанова ВРУ вiд 01.07.1993 № 3356-XII в чинній редакції

Установлює порядок укладання трудового договору, його структуру, термін дії тощо. Використовується при аудиті відповідності існуючої системи оплати праці на підприємстві колективному договору.

Закон України "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності"

Постанова ВРУ вiд вiд 15.09.1999 № 1045-XIV в чинній редакції

Визначає особливості правового регулювання, засади створення , права та гарантії діяльності професійних спілок. Їм надано право на ведення колективних переговорів та укладання колективних угод і договорів, захисту громадян на працю та здійсненням громадського контролю за додержанням законодавства про працю.

Закон України “Про оплату праці”

Постанова ВРУ від 24.03.95 №108/95-ВР зі змінами та доповненями 

Регламентує загальні правові відносини з оплати праці, визначає встановлені законодавством права працівників щодо оплати праці.

Закон України “Про відпустки” 

Постанова ВРУ 

вiд 15.11.1996 № 504/96-ВР зі змінами та доповненнями

Встановлює державні гарантії права на відпустки, визначає умови, тривалість і порядок надання їх працівникам для відновлення працездатності, зміцнення здоров'я, а також для виховання дітей, задоволення власних життєво важливих потреб та інтересів, всебічного розвитку особи. 

Закон України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні",

Постанова ВРУ 

від 16.07.99р.

№996-14

Визначає мету бухгалтерського обліку, державне регулювання обліку, організацію і методологію бухобліку. Використовуємо при висвітленні організації бухгалтерського обліку витрат на оплату праці на підприємстві.