Трудовий потенціал
23

Якість праці - сукупність властивостей процесу трудової діяльності, обумовлених здатністю і прагненням працівника виконувати визначену роботу поряд з визначеними вимогами.

Взагалі, управління якістю праці підприємства - це сукупність дій і заходів щодо забезпечення ефективного планування, організації й контролю процесу підвищення якості праці, а також мотивації працівників до його здійснення з метою підвищення ефективності діяльності та зростання конкурентоспроможності підприємства. Управління якістю праці є сукупністю впливів на всі елементи та фактори, що формують рівень якості праці на підприємстві та їх взаємодію для підвищення ефективності функціонування підприємства. Управління якістю праці в сучасних умовах господарювання, доцільно розглядати як своєрідний процес, що постійно перебуває в стадії оновлення, вдосконалення, розвитку .

Оцінка персоналу - це порівняння певних характеристик людини з відповідними параметрами, вимогами, еталонами (отже це порівняння реальної людини з «ідеальним» працівником). Оцінка персоналу полягає у визначені того, якою мірою кожний працівник досягає очікуваних результатів праці й відповідає тим вимогам, які впливають з його виробничих завдань .

Зміст оцінки персоналу торговельного підприємства складається із наступних елементів:зміст оцінки, що включає визначені показники, за допомогою яких можна дати оцінку персоналу якомога точніше; методи оцінки (методи виявлення та методи вимірювання показників); процедури оцінки, що враховують місце, порядок, періодичність, оформлення результатів оцінки тощо.

Забезпечити механізм ефективного управління якістю праці можливо лише за умови відповідного потенціалу (особистісного, професійного, духовного) працівників підприємства вимогам його надійної, ефективної роботи. Адже найважливішим фактором якості праці на сучасному етапі економічного розвитку стає якість трудового потенціалу. Ці дві категорії (якість праці та якість трудового потенціалу) перебувають у тісному взаємозв'язку.

По-перше, у процесі праці людина підвищує якість свого життя за рахунок створення продукції високої якості, яка є засобом задоволення її зростаючих потреб.

По-друге, у системі праці створюються і розвиваються підсистеми соціальної взаємодії і взаємовідносин, які постійно ускладнюються.

По-третє, у процесі змістовної праці значною мірою реалізуються особисті цілі працівника, уречевлюються його знання, досвід, навички, створюються нові знання, елементи духовного зв'язку.

Разом зі зростанням якості праці збагачуються й характеристики людського капіталу, відбувається повніший розвиток творчих здібностей, зростає потреба в постійному підвищенні кваліфікації і професійних знань, підвищується загальна мотивація працівників до праці .