Атестація робочих місць та впровадження типових проектів її організації та обслуговування. Формування ринку праці Японії
13

Місто Суйта, супутник Осаки, було шоковане навалою претендентів. 2362 особи зареєструвалися кандидатами на п’ять вільних вакансій. Особливість цієї суперпропозиції міської влади полягала в тому, що претендентам на ці робочі місця не висувалося жодних передумов, хоча це й контракти на постійну роботу. [1,c.104].

Приклад Суйти підтверджує загалом нездорову ситуацію на японському ринку праці, в якій урядовці намагаються хоч якось допомогти. Хідекі Ічіносекі, представник аграрного міністерства Японії, говорить, що шукачів роботи намагаються зацікавити галузями, де потрібні робочі руки.

 У сільському господарстві готові працювати одиниці. За словами Хідекі Ічіносекі з японського мінсільгоспу, за менше, ніж два місяці, поки існують спеціальних груп при уряді до них звернулися близько десяти тисяч осіб. Чотири тисячі цікавилися працевлаштуванням у сільському господарстві. Щоправда, з цих чотири тисяч лише 183 особи реально прийняли запропоновану їм роботу і почали перенавчання на місцях.

 Поки залишається 1800 вакансій, і це саме постійна робота. Однак для фахівців, котрі трудилися в бюро або на станках, ця нове заняття є не зовсім легким.

  Старіючій Японії потрібні оглядальники. Наприклад це стосується професії доглядальника. Японці є дуже сильно старіючою нацією. Народжуваність є навіть трохи нижчою за німецьку, а заселення новачків на острови суворо регламентований. Уже нині є багато людей похилого віку, яких слід доглядати в спеціальних будинках. Та їм бракує персоналу.

 Відповідні установи по всій Японії активно шукають робітників - саме тепер, коли почалася криза. Зазвичай вони пропонують безстроковий договір на роботу та середній заробіток. Проте інтерес до цього обмежений. Це й не дивно, адже догляд за людьми потребує інших навичок, аніж праця на конвеєрі чи в офісі за комп’ютером.

Японія - один зі світових лідерів як за високими темпами старіння населення, так і за низькими показниками народжуваності. Нинішня чисельність жителів