Атестація робочих місць та впровадження типових проектів її організації та обслуговування. Формування ринку праці Японії
15

[14,c.48].

Втім, якщо про необхідність зміни японського законодавства в галузі міграції вже сказано достатньо, і шанси на позитивне вирішення питання досить високі, то психологічні проблеми в цій сфері залишаються. Японія історично пишається своєю закритістю та самобутністю і, навіть страждаючи від необроблених сільськогосподарських плантацій та неприбраного міського сміття, не дуже доброзичливо ставиться до появи на своїх вулицях «осіб неяпонської національності».

 

Висновок

 

Японія - один зі світових лідерів як за високими темпами старіння населення, так і за низькими показниками народжуваності. А лави японської трудової армії танутимуть ще швидшими темпами. Єдино можливим виходом із ситуації, що склалася вважається залучення трудових мігрантів Ось тільки реалізації цих планів перешкоджає чинне національне законодавство, яке вважається одним із найсуворіших у світі стосовно міграції.

Офіційний канал постачання Японії закордонної робочої сили - надання прав на працевлаштування іноземним студентам і стажерам. Молоді люди можуть або щодня підробляти в режимі неповної зайнятості після навчання, або укладати тимчасовий трудовий контракт.

Нових співробітників планують набирати або серед літніх японців і серед молодих китайців. Іноземців тепер передбачається брати не лише на некваліфіковані роботи, а й на менеджерські посади.

Японія історично пишається своєю закритістю та самобутністю. Вона не дуже доброзичливо ставиться до появи на своїх вулицях осіб іншої національності.