Ціноутворення: Форми та методи державного регулювання ціноутворення, які використовуються в Україні та за кордоном. Сучасний стан, тенденції розвитку та цінова політика на ринку цукру
17

Одержаний цукор, який переробляли на давальницьких засадах, сільгосппідприємства реалізували в 2010 р. в середньому за ціною (без ПДВ) 5664 грн/т, за найнижчими цінами — працівникам у рахунок оплати праці

Аналіз динаміки цін на цукор на міських ринках та в роздрібній торгівлі засвідчує: у 2009–2010 роках було порушено характерну для цього ринку в попередні роки сезонність у зміні рівня цін.

Так, зокрема, під впливом цінової ситуації на світовому ринку на початку 2009 р. (у зимовий період) роздрібні ціни на продукцію різко зросли, наприклад у торговельній мережі перевищили 4,8 грн/кг. У подальшому цінова ситуація на ринку цукру в Україні стабілізувалася і “увійшла в закономірне русло”: влітку 2010 р. ціни утримувалися на високому рівні, а з початком осені ще підвищилися. В зв’язку з великою пропозицією цукру, ціни на нього «росли» й на початку весни 2010 р. Проте із сезонним зростанням попиту на продукцію та внаслідок ажіотажного попиту, спричиненого песимістичними прогнозами щодо врожаю зерна й бажанням населення “запастися” продуктами харчування довготривалого збереження, в тому числі й цукром, ціни на нього в червні 2010 р. зросли на міських ринках до 9,2, в торговельній мережі до 8,5 грн/кілограм.

Таким чином, в Україні на внутрішньому ринку цукру наразі складається несприятлива цінова ситуація для виробників продукції (як сировини, так і готового продукту). Профільне міністерство намагається спішно знайти шляхи урегулювання проблеми. Зокрема, ініційовано встановлення щомісячної квоти поставок цукру на внутрішній ринок у межах обсягу річної квоти “А”; маркування цукру, виробленого із буряків врожаю 2010 р., для обмеження реалізації залишків цукру, виробленого в минулому сезоні.