Ціноутворення: Форми та методи державного регулювання ціноутворення, які використовуються в Україні та за кордоном. Сучасний стан, тенденції розвитку та цінова політика на ринку цукру
15

У світі на ринку цукру зберігається тенденція "гойдалок". Так, перший з аналізуючих за період тижнів показував ріст ціни білого цукру від 403 USD за тонну до 407,8 USD за тонну і сирцю від 288 USD за тонну до 298,5 USD за тонну відповідно. За останній тиждень навпаки спостерігався ціновий спад по білому цукру до 391,5 USD за тонну, a пo сирцю до 278,2 USD за тонну. При цьому середня ціна на цукор становить 3700 грн./т.

Отже, аналізуючи цінову політику на цукор та сучасний стан галузі, можемо спостерігати, що Україні загрожує дефіцит цукру. Активний експорт, скорочення посівних площ і недовиробництво в минулому сезоні можуть призвести до дефіциту солодкого продукту. Серед загальних факторів, що стримують розвиток цукрової галузі України можна виділити: зменшення посівних площ і кількості цукрових заводів; висока собівартість продукції через застарілі технології; монополізація ринку вузьким колом цукрових фірм; сезонність розвитку ринку: впродовж літнього періоду відбувається скорочення запасів цукру та зростання його вартості.

Факторами, що стимулюють розвиток цього ринку, є: стабільне зростання темпів попиту на цукор і, як наслідок, поступове зростання цін; зростання якості продукції та посилання конкуренції на ринку.

3 огляду на сучасний стан цукрової галузі України, ї' особливості ціноутворення, можна запропонувати наступні кроки для поліпшення її' стану, а саме:

а)залучення інвестицій в цукрову промисловість;

б)зниження собівартості продукції шляхом вдосконалення виробництва;

в)переоснащення застарілого обладнання, а саме: закупівля енергозберігаючого обладнання;

г)нарощування експортного потенціалу за рахунок випуску високоякісної конкурентноспроможної продукції;

д)професійне навчання та підбір кваліфікованого персоналу за надзвичайної специфіки галузі.