Основи управління фірмою
5

.

Таблиця 1

Основні характерні риси фірми майбутнього

Характерні риси

Зміст

Глобалізація діяльності фірми

Фірма майбутнього має виробити глобальну стратегію та організацію своєї діяльності, що дасть їй змогу діяти в різних країнах на будь-якій стадії ланцюжка створення доданої вартості, Вона буде  не лише виробляти або експортувати товари в інші країни, а й зможе використовувати найкращі у світі ресурси: сировинні, трудові, фінансові. Ринком збуту може бути весь світ.

Побудова бізнесу на основі принципу мережі

Фірма не  обов’язково матиме повний  набір усіх видів діяльності. Фірма укладатиме угоди з іншими фірмами для виконання певних функцій за допомогою перерозподілу ресурсів. Покупці і постачальники також будуть частиною цієї мережі.

Інтеграція змісту і характеру управлінської діяльності, функції управління

Фірма майбутнього буде представляти собою інтегровану організацію з перехресними функціями управління. Організаційна побудова фірми  буде мати форму матриці, оскільки жодне важливе рішення не зможе, якщо воно не передбачатиме інтеграції і координації цілої низки функцій.

Гнучкість, адаптивність фірми. Самонавчання.

Фірма майбутнього буде швидко адаптуватися до змін на своїх ринках і в середовищі свого існування. Адаптивність забезпечуватиметься цілеспрямованим навчанням і тренуванням робітників, включенням самоаналізу в процес діяльності. Частиною системи організації, що навчається,стануть послідовне експериментування, застосування відповідних засобів оцінювання діяльності.

Активне використання інформаційних технологій, глобальних інформаційних систем

Фірма значною мірою залежатиме від використання інформаційних технологій в інтересах підвищення ефективності операцій і прийнятих рішень, досягнення стійких конкурентних переваг на ринку. Компютери, інформаційні та комунікаційні системи істотно впливатимуть на діяльність фірми і результати її роботи, на інтеграцію виробничих і обслуговуючих процесів партнерів і підвищення їхньої конкурентоспроможності.

Орієнтація на передбачення

Загальною базою для прийняття рішень слугуватиме чітке, далекоглядне практичне передбачення. Воно стане для працівників тією позначкою, на досягненні якої вони можуть зосередити свої зусилля

Горизонтальні принципи побудови фірми

Фірма майбутнього являтиме собою горизонтальну корпорацію. Пірамідальні оргструктури перетворяться на плоскі. Фірма буде більш спрощеною і менш ієрархічною порівняно з традиційною. Зростатиме відповідальність працівників.