Лісова та лісопереробна промисловість. Морський транспорт
15

Лісовий комплекс області представлений лісовим господарством, а також лісовою, деревообробною, целюлозно-паперовою промисловістю. Основа комплексу – лісове господарство, основним напрямком якого є раціональне використання лісових ресурсів. У Вінницькій області територія в 333 тис.га зайнята лісами. Це складає 12,5% від загальної площі області. В перспективі збільшення площі лісів буде проводитися за рахунок посадки дерев на схилах ярів та балок, на пісках та інших незручних для сільськогосподарського використання землях.

Значна увага в області приділяється побічному використанню лісів – заготівлі плодів, ягід, лікарської сировини, березового соку.

В загальному об’ємі продукції промисловості області лісова, деревообробна та целюлозно-паперова галузі мають 0,7%. В 1998 році зросло виробництво продукції цієї галузі проти попереднього року на 11,05%. В області діє 5 меблевих фабрик, один меблевий комбінат (Вінницький), експериментальний завод деревних матеріалів (Калинівка), Росошанська паперова фабрика (Липовецький район), Вінницький лісотарний та Погребищенський контейнерний заводи. Харчова промисловість області представлена цілою низкою молоко- та спиртових заводів, борошномельно-круп’яних, хлібопекарських, плодоовочеконсервних підприємств, м’ясокомбінатів тощо.

Підприємствами харчової промисловості в 2011 році, на які припадає 50,4% всього обсягу продукції минулого року, зменшено обсяги виробництва проти 2010 року на 1,6%. Це викликано, в першу чергу, зниженням обсягів виробництва товарної продукції на підприємствах спиртової, олійно-жирової та м’ясомолочної галузей.

Негативні тенденції в промисловості почали чітко проявлятися в 2011 року. Вони пов’язані з різким загостренням фінансової кризи, що призвело до скорочення обігових коштів підприємств та посилення темпів зростання кредиторської заборгованості. Даний фактор в значній мірі вплинув на динаміку обсягів промислового виробництва з початку 2012 року.