Економічне районування України. Технічні культури України
15

Основними причинами низької врожайності технічних культур є незацікавленість виробників у підвищенні продуктивності продукції та її якості.

Питання полягає в тому, щоб змінити технологію вирощування потрібно розширити індустріальні й інтенсивні технології, добиватися на цій основі зростання їх врожайності.

Низька продуктивність в середині галузі зумовлена вкрай незадовільним матеріально-технічним забезпеченням товаровиробників через їх масову неплатоспроможність у поєднанні з несприятливими погодними умовами останніх років. Зниження економічних показників галузі зумовлюється тим, що собівартість виробництва одиниці продукції підвищується внаслідок стрімкого зростання цін на ресурси.

Отже, на сьогоднішній день Україна, маючи досить потужний природний потенціал, не здатна забезпечити необхідних умов для розвитку такої важливої галузі як вирощування технічних культур.

Активне впровадження досягнень НТР допомагає одержати великий економічний ефект при менших витратах праці та енергії. Уміле застосування мінеральних добрив, своєчасна та якісна машинна обробка землі, висока якість насіння дозволять багаторазово підвищити врожайність у галузі.

Для цілеспрямованого регулювання ринку технічних культур і можливостей його ефективної переробки держава має використовувати систему економічних заходів. Основний зміст останніх при цьому базується на досягненні гнучкої взаємодії структурних елементів комплексу вирощування технічних культур, вдосконаленні розміщення підприємств на основі впровадження розвинутих економічних взаємозв'язків і нових методів управління.