Сутність і значення науково-технічного прогресу. Експертиза інноваційних проектів. Метод екстраполяції
31

або Pt+1 = aFt + (1 – a)Pt, (1.8)

де Pt+1 - прогнозне значення показника в плановому періоді t + 1;

Pt- прогнозне значення показника на період t (розраховане в періоді t – 1);

Ft - фактичне значення прогнозованого показ­ника в періоді t;

a - фактор згладжування.

Важливу роль у прогнозних розрахунках відіграє так званий фактор згладжування (a), який характеризує рівень впливу даних попередніх періодів на прогнозний показник. Значення цього фактора може перебувати в межах від 0 до 1. Чим меншим є a, тим більший вплив на прогнозне значення мають дані попередніх періодів і тим більше згладжуються в ході прогнозування стохастичні коливання. Навпаки, чим більше a прямує до 1, тим меншим є вплив попередніх періодів на процес експоненціального згладжування. В процесі фінансового прогнозування на підприємствах західноєвропейських країн значення факторa здебільшого приймається на рівні від 0,1 до 0,3. Рекомендований алгоритм розрахунку а має такий вигляд: , де k - кількість попередніх періодів, дані яких враховуються при визначенні прогнозного значення.

Приклад 2.

Перед фінансистом поставлено завдання здійснити прогнозні розрахунки обсягів грошових надходжень від реалізації продукції для складання фінансового плану на 2011 р. Прогнозне значення відповідних грошових надходжень на 2010 р. становило 15 млн грн; фактичний обсяг надходжень коштів у 2010 р. дорівнював 15,5 млн грн; значення фактору згладжуванняa, яке враховується в прогнозних розрахунках на підприємстві, становить 0,33.

За використання методу експоненціального згладжування першого порядку шукане значення прогнозного показника на 2011 р. становитиме 15,165 млн. грн.:

Р2011 = 15,0 + 0,33 (15,5 – 15,0) = 15,165 млн грн.