Проблеми зростання народонаселення
21

Експерти пропонують підвищити роль економічних пільг і штрафів для зниження народжуваності, розширити права та можливості отримання жінками роботи, а також підвищити рівень їх освіти.

Ефективність програм планування сім'ї в першу чергу залежить від забезпечення сімейних пар інформацією про різні способи контролю народжуваності, або попереджувальних вагітність, або що переривають її перед пологами. До чотирьох найбільш поширеним способів запобігання вагітності належать стерилізація, внутрішньоматкові протизаплідні засоби, оральні контрацептиви і презервативи. Протизаплідні ін'єкції і гормональні імплантатори також застосовуються в ряді країн. Одним з найбільш поширених методів контролю народжуваності є легальні і нелегальні аборти. У більшості країн аборти дозволені протягом перших трьох місяців вагітності.

Ще один помітна проблема в ряду проблем, пов'язаних з народонаселенням, - це урбанізація і зростання міст. В усіх країнах світу зростання міського населення триває. Зростають також і темпи зростання міст. Це особливо характерно для країн, що розвиваються, що є відображенням високих темпів природного приросту населення та швидкої внутрішньої міграції з сільської місцевості в міста. У результаті багато міст країн, що розвиваються перенаселена людьми, що живуть у злиденних умовах нетрів. Міста є центрами економічного розвитку, зосередження населення і культури. Але разом з тим у них концентруються тверді відходи, відзначаються високі рівні шуму, забруднення повітря і води, стреси і високий відсоток захворюваності. Міські системи -- нестійкі. Вони залежать від зовнішніх екосистем, що постачають їм воду, продовольство, енергію та інші ресурси і поглинають деякі накопичилися міські відходи.