Економіка Люксембурга
15

- високошвидкісні поїзди;

- атомна енергетика;

- засоби зв'язку та інші.

Друга проблема країни - це необхідність глибокої структурної перебудови економіки. Дійсно країна взялася до неоконсервативних реформ значно пізніше, ніж США. Через це для країни характерна більш пізня за часом зміна колишньої кейнсіанської моделі розвитку. Сучасне економічне зростання в країні поки що не підкріплене зрушеннями в структурі змішаної економіки, необхідна більш рішуча перебудова галузевої структури і структури зайнятості. Європа підвищує ефективність виробництва за рахунок скорочення робочих місць, а соціально-ринкове господарство призводить до більшого втручання держави в економіку, до високого рівня оподаткування, збереження робочих місць в старих неефективних секторах національного господарства.

В країні стає необхідним продовження курсу на дерегулювання, розширення кількості лібералізованих секторів економіки. Як і раніше актуальним є питання проведення неоконсервативних перетворень, щоб більш радикально скоротити неефективний державний сектор, відкрити ринки для конкуренції без перешкод, змінити податкове законодавство, політику зайнятості (створити рухомий ринок праці). І звичайно потрібно змінити співвідношення старих та нових галузей національних господарств країн.

Сучасне економічне становище в світі сприяє розвитку країни. Після завершення глобальної фінансової кризи зростання в економіках НІК є джерелом зростання європейського експорту. Закріплення курсу американського долара також сприяє розвитку експортних галузей Західної Європи, а низький рівень відсоткових ставок стимулює збільшення інвестицій і в виробництво, і в розвиток сфери послуг.

Беручи до уваги приріст ВВП в країні неважко передбачити впевнений розвиток і на майбутні роки, хоча б в короткостроковому періоді. І в близькому майбутньому в країні зростання попиту буде забезпечено зростанням обсягу імпортних надходжень, а також подальшим розширенням власного виробництва. Значно вище вже досягненого рівня зросте продуктивність праці, разом із зростанням основних фондів в країнах. В короткостроковому періоді